Border Collie GromtWat kun je doen als je Border collie gromt? Allereerst is het belangrijk om goed vast te stellen waarom je border collie gromt.

Meestal grommen border collies omdat ze hiermee een signaal afgeven dat ze iets onprettig vinden.

Het kan zijn dat deze op dat moment een waarschuwing afgeven dat ze afstand willen creëren omdat ze bang zijn, iets willen verdedigen, pijn hebben of puur voor de aandacht.

Het eerste wat je dan moet doen is die oorzaak (de dreiging) wegnemen.

Ben jij zelf die dreiging dan stop je doe je zo nodig een stapje terug. Is je border collie voor iets anders bang dan vergroot je de afstand hiertoe.

Belangrijk is dat je je border collie nooit straft als hij gromt. Hiermee leer je je border collie af om te waarschuwen.

Hierdoor kun je zonder het door te hebben te ver gaan, waar door je border collie voor zijn gevoel niets anders kan dan bijten.

Als jouw border collie gromt dan is het jouw verantwoordelijk om te achterhalen wat de oorzaak hiervan is.

Waarom Gromt Een Border Collie?

Er zijn drie belangrijke redenen waarom een border collie gromt. Deze redenen zijn angst, verveling, of aandacht zoeken.

Reden 1) Grommen uit angst – Als jouw border collie gromt dan kan zijn uit angst of een bepaalde zwakte in termen van concurrentie met andere honden.

Ook kan het zijn vanwege nieuwe prikkels hij ervaart zoals het geluid van een telefoon, deurbel of bliksem.

Een constante training en je border collie blootstellen aan deze prikkels helpt je hond om zijn angst te overwinnen

Reden 2) Grommen uit verveling – Een nadere reden waarom je border collie gromt is de verveling en spanning van het vaak alleen worden gelaten.

Het antwoord hierop is om je hond te leren om alleen te blijven. Voorkom dat je op een dramawijze afscheid neemt en praat niet tegen je border collie wanneer je het huis verlaat.

Wanneer je thuiskomt, dan aai en prijs je je border collie en neem je hem mee voor een lange wandeling.

Reden 3) Grommen voor aandacht – De derde reden waarom je border collie gromt zou kunnen zijn omdat hij jouw aandacht wil. Het kan betekenen dat hij iets van je wil, zoals eten of met je spelen.

Het belangrijkste is om eerst te achterhalen wat de reden is waarom jouw border collie gromt om vervolgens met een passende oplossing te komen.

Laat Merken Dat Grommen Niet Belonend Werkt!

Laat hem wel merken dat het grommen niet belonend werkt. Als hij namelijk merkt dat iedere keer als hij gromt de dreiging weggaat, dan leert hij dat grommen belonend werkt.

Het is beter om totdat je border collie heeft geleerd dat een bepaald situatie niet erg is, deze situatie te vermijden.

Gromt hij toch, probeer dan of hij op een gegeven moment uit zichzelf stopt als de dreiging niet verergert. Wordt het grommen vervolgens erger, doe dan een stapje terug.

Nogmaals neem de dreiging niet helemaal weg voordat je hond stopt met grommen, anders heeft het grommen voor hem belonend gewerkt en zal hij dit blijven doen.

Belangrijk is dus dat je weet wat je border collie wil en wat de echte oorzaak van het grommen is. Honden kunnen nu eenmaal niet praten maar door je te verdiepen in de hondentaal kun je ze wel beter begrijpen en trainen.

Wil Jij Nog Meer Tips En Technieken Ontdekken Over De Training, Opvoeding En Verzorging?

Vond je dit artikel nuttig en wil je meer tips en technieken ontdekken over het trainen, opvoeden en verzorgen van Border Collies?

Meld je dan aan voor mijn Border Collie nieuwsbrief door op de onderstaande link te klikken. Je ontvang direct een GRATIS boek om probleemgedrag van je Border Collie op te lossen.

Border Collie nieuwsbrief <== Klik Hier!

    1 Response to "Mijn Border Collie Gromt – Wat Kun Je Doen?"

    • dien

      een van mijn bordercollies gromt, en blaft naar kinderen,
      omdat hij ze niet gewend is en weinig ziet,

      wat kan ik hiertegen doen ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.